Populaire Buxus vervangers - alternatieven

Populaire Buxus vervangers - alternatieven
Het was het voorbije jaar niet uit de media te slaan, het kan vliegen, vreet zich goed vol met een populaire haagplant ... misschien wel het populairste beestje in de Vlaamse tuin! Wie is het? Inderdaad, De Buxusmot/rups natuurlijk! Het beestje zit zowat in elke Vlaamse tuin en neemt elke Buxus te grazen die het op zijn weg vindt. Maar wat vangen we er nu best mee aan? 

Bestrijden van de Buxusmot?

Jarenlang hebben we deze populaire haagplant geteeld en we zouden graag zeggen dat het beestje ecologisch/biologisch te bestrijden is, maar dat is het helaas niet. U kan er misschien met een 'zogenaamd' biologisch middeltje van af geraken, maar toch is de kans groot dat er binnen de 2 maanden terug nieuwe beestjes te vinden zijn. Het is een hopeloze strijd die wij niet wilden aangaan. Daarom kozen we voor een veel milieuvriendelijkere en betere oplossing ... .

Vervangen van de Buxus?

Dat was en is voor ons de betere oplossing. In plaats van het steeds opnieuw moeten bestrijden van dat verveldende beestje wordt er voor geopteerd om de Buxus haagplanten te verwijderen en te vervangen door iets nieuws. De komst van het Aziatische beestje brengt dan wel veel tuinellende zich mee, het zorgt er wel voor dat nieuwe soorten worden verkend. 

Door welke soorten moet ik mijn Buxus vervangen?  

Er zijn tal van mogelijkheden, zo kunt u kiezen voor een totaal andere 'look', door Osmanthus soorten te plaatsen bijvoorbeeld. Zo brengt u meer biodiversiteit in uw tuin. Er zijn tal van Osmanthus soorten, de populairste zijn de Osmanthus Burkwoodii en de Osmanthus Heterophyllus. Beide bloeien ze in mei met heerlijk heurende witte bloemen. Wilt u een meer 'wildere' variant? Dan is ligustrum een waardig alternatief. Deze heeft veel aantrek van vogels, zowel om te eten als om in te schuilen. Indien u liever een 'echte' vervanger wil die de Buxus evenaart, dan is de beste keuze Ilex crenata. Er zijn veel verschillende Ilex crenata soorten, toch lijken zijn er maar enkelen die het best op Buxus lijken. We zetten even de (voor ons) beste soorten op een rijtje. Noem het de top 5 van de Ilex crenata soorten. Ze kan zowel strak als 'wilder' worden gehouden. 

1. Ilex crenata Dark green®

Dit is absoluut de nummer 1 op vlak van fysische gelijkenissen met Buxus. Velen zien het verschil niet, maar toch is er wel degelijk een verschil! Deze Japanse hulst heeft geen last van de Buxusmot en geen ziektes. U hoeft zich dus geen zorgen meer te maken, bestrijdingsmiddelen zijn verleden tijd. Ilex crenata Dark green® groeit ongeveer even snel als Buxus. Omdat het een hulstsoort is, is deze veel steviger dan Buxus en zal deze in de Winterperiode niet 'uiteenvallen' door een bovenliggend sneeuwtapijt. Ook snoeien in de volle zon is geen probleem. Wat wel belangrijk is is de verzorging en aanplanting! 

> Gebruik enkel organische meststoffen
> Bij aanplanting is het sterk aangeraden de bodem goed te mengen met turfmengsel en organische bodemverbeteraar
> Niet bekalken

Wanneer u bovenstaande met bovenstaande zaken in het achterhoofd Ilex crenata Dark green® gaat aanplanten kunt u zeker en vast genieten van een geslaagde tuin met een waardige vervanger voor de vroeger zo populaire Buxus.

Opgelet! Deze variant valt onder het kwekersrecht en mag niet vermeerderd worden zonder toestemming van de licentiehouder.

2. Ilex crenata stokes

Houdt u meer van een laag haagje of mooi gesloten bolvorm? Verkiest u weinig onderhoud? Dan is Ilex crenata stokes dé ideale Ilex crenata. Omdat Ilex crenata stokes enorm compact groeit is het uitermate geschikt om mooie 'volle' hagen mee te vormen, alsook lage wolkelementen of vormen. De stokes groeit traag, wat de frequentie van het snoeien enorm doet dalen. Deze variant hoeft slechts 1 x per jaar gesnoeid te worden. 

3. Ilex crenata Blondie

Ilex crenata Blondie is een ietswat 'vreemde eend' tussen de andere Ilex crenata soorten. Met zijn typische goudgele, langwerpige bladeren is deze soort uniek. Deze variant groeit net zoals de Ilex crenata stokes zeer compact en kan daarom perfect als bolvorm, haag, wolkelement of andere vorm fungeren in uw tuin. Ilex crenata Blondie groeit ongeveer op hetzelfde tempo als de Ilex crenata Dark green®.

4. Ilex crenata green hedge / 5. Ilex crenata caroline upright

Deze 2 soorten nemen we samen, omdat ze qua eigenschappen sterk tegen elkaar aanleunen. Zowel de Ilex crenata green hedge als de Ilex crenata caroline upright zijn geschikt als middelmatige tot hoge hagen, ook als wolkelement is deze variant enorm geschikt. Beide soorten groeien iets sneller dan de andere Ilex crenata soorten. Ilex crenata green hedge heeft een ietswat lichter groene kleur in vergelijking met de Caroline upright, deze soort is wat donkerder en heeft glanzende bladeren. 

> Qua aanpak van aanplanting is het bij elke Ilex crenata soort dezelfde. 
  1. Spit uw bodem wat om, zodat deze wat beter gedraineerd is
  2. Meng voldoende turfmengsel + organische bodemverbeteraar met uw bestaande grond
  3. Gebruik enkel organische meststoffen 
  4. Gebruik geen kalk(water)

Wenst u meer informatie of wilt u de verschillende soorten even bekijken? 
U kunt ons altijd contacteren of langskomen op onze kwekerij

Wij zijn vrij open in het weekend en op weekdagen open op afspraak

Bekijk ook zeker ons assortiment op de webshop

Jürgen - Puur van't veld
  Jürgen - Puur van't veld     09-09-2018 18:15     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Van Parijs Guy -  03-10-2018

Na enkele jaren te strijden tegen de buxusmot hadden we vorig najaar (2017) beslist een vervanger te zoeken. We zijn zeer opgetogen over het resultaat. Dankzij de informatie die we terugvonden op de site van Puur van 't veld hebben we gekozen voor Ilex crenata Dark Green. Zeer tevreden van de thuislevering en de mooie planten. Ondertussen is deze nieuwe aanplanting in volle groei tot onze grote tevredenheid, een aanrader voor iedereen die zijn buxus wil vervangen. Het uitzicht blijft hetzelfde en ook dat is bijzonder fijn.

test