Ilex sterk bij extreme droogte Het is nu echt wel duidelijk, het klimaat is in sneltempo aan het veranderen. We halen het ene hitterecord na de andere en beleven een enorm droge zomer. Maar wat met onze planten? Wat met onze (al dan niet vers aangeplante) Ilex (crenata) haag? 

Ilex (crenata) is goed opgewassen tegen de droogte, maar natuurlijk is het bij elke plant belangrijk om voldoende water te geven. Hieronder vindt u heel wat tips en tricks die u eenvoudig kunt toepassen;

✔ Geef beter 10 minuten water, wacht daarna 10 minuten om het goed te laten bezinken in de bodem en herhaal het daarna (totdat de bodem goed vochtig is). Dit is veel efficiënter dan 30 minuten aan één stuk te begieten. (zo vloeit er te veel water weg)

✔ Planten in pot hebben heel wat meer water nodig dan deze in de volle grond, onder meer omdat de hoeveelheid grond minder is en ze het niet voldoende uit de bodem kunnen halen.

✔ Gebruik regenwater, putwater of leidingwater met een reverse osmose membraan filter. (om de zouten er uit te filteren)

Het gebruik van leidingwater voor planten die niet houden van kalk is niet goed. Het zorgt ervoor dat de zuurtegraad van uw bodem stijgt, waardoor de plant zich niet meer in de juiste bodem bevindt en gaat afsterven. Daarom is het voor deze planten (waaronder ook Ilex) noodzakelijk om put -of regenwater te gebruiken. Indien dit niet beschikbaar is, kunt u ook een reverse osmose membraan filter installeren om de zouten uit uw leidingwater te halen (waaronder ook kalk). Zo kunt u zonder zorgen alle planten uit uw tuin besproeien. Tip! gebruik een druppelbevloeiing om efficiënt gebruik te maken van water.

✔ Gouden tip! gebruik een druppelbevloeiing om efficiënt gebruik te maken van water. Het is niet alleen erg praktisch en handig, maar u bespaart er bovendien heel wat water mee.

✔ Gouden tip! Gebruik FRUCTOL BIO voor een optimale weerstand van uw plant. Zo zijn ze veel beter opgewassen tegen de droogte! via https://ilexcrenata.eu/Bladmeststof-BIO-Van-de-kwekerij-Ilex-crenata kunt u meer informatie vinden over dit product en deze ook bestellen. 

✔ Gouden tip! Bij bladval van Ilex moet u niet meteen het ergste denken, wanneer u de schors wat weg schraapt en nog groen ziet, dan is er nog sapstroom. Dat is een goed teken! Heel wat planten, waaronder ook bomen beschermen zich door de bladeren te laten vallen. Zo verspillen ze geen 'overtollige energie' meer. Bij gebruik van een bladvoeding ( waaronder fructol BIO) krijgt u een sterkere plant, waardoor deze bladval heel wat minder of nihil wordt. 

Heeft u nog vragen omtrent deze blogpost? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!

Jürgen - Puur van't veld

 
  Jürgen - Puur van't veld     26-07-2019 10:10     Reacties ( 7 )
Reacties (7)
 Grete -  15-08-2020

Tweetal maanden geleden 8 ilex crenata bollen geplant in volle grond (kleigrond), volgens jullie aanbevelingen met veel turf en grondverbeteraar. Regelmatig besproeid met regenwater, stonden prima. Verleden week heeft de hittegolf echter redelijk plots geleid tot massale bruine blaadjes, alles valt af, zo goed als kaal. Onder schors wel nog groen in de twijgjes. Wat nu: werkt de bladvoeding fructol bio ook helend of enkel preventief? Moet ik ze insnoeien of net niet? Hoeveel water geven? Iets anders? Alvast dank voor spoedig advies.

 Jürgen - Puur van't veld -  29-10-2019

Beste peter, bedankt voor uw vraag. Eigenlijk is het beter op enkele dagen in de week wat water te geven. Bv 2 x per week een goeie hoeveelheid. ( niet te veel) Sowieso is het aangewezen om drainagegaten te hebben in de potten, zo kan het overtollig water weg, anders blijft het bij de wortel zitten. En dat is niet goed voor de plant. Mvg Jürgen

 Peter -  23-10-2019

Mijn ilex crenata dennenvorm 30-35 staat in een pot onder de oversteek en wordt bijgevolg slechts nat bij felle slagregen. Daar planten in pot meer water vragen , is het ok als elke dag 1 liter water geef aan de wortel of is dat teveel ? Is het ook nodig om drainagegaten te hebben in de bodem van de pot ? Mvg

 Jürgen - Puur van't veld -  18-10-2019

Beste, Ilex is zeker geschikt voor Limburgse 'grond' , maar wanneer er niet correct wordt aangeplant dan heeft het geen zin. Geen turf is geen groei, Ilex vraagt een zure bodem. Het is net zoals je een waterplant in het droge zet, dat werkt helaas ook niet. Mvg Jurgen - Puur van't veld

 Hm -  18-10-2019

Bij aanplant tuinaarde compost gebruikt. Leidingwater gebruikt. Eerste jaar geen meststoffen gebruikt. Ilex wellicht niet geschikt voor Limburgse lossgrond. Dank voor reactie.

 Jürgen - Puur van't veld -  15-10-2019

Beste, heeft u iets van voorbereiding gedaan bij aanplanting? Welk water heeft u gegeven? Eventueel meststoffen? Welke? Alvast bedankt! U kan ook steeds via info@puurvantveld.be uw vraag stellen. mvg jurgen

 H.m. -  14-10-2019

In voorjaar 2018 en 2019 ilex aangeplant. Tijdens droogte steeds water gegeven. In beide jaren heeft aanplant in lossgrond het niet gehaald. Tips?

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.