Buxus vervanger gezocht? Buxus vervangen? Er zijn tal van alternatieven!

Het is nog steeds actueel, Buxus wordt stillaan volledig weggevreten uit vrijwel elke tuin. Veel mensen proberen nog tevergeefs hun Buxus te redden door tal van middelen te gebruiken om de Buxusmot te bestrijden. Helaas is het een hopeloze strijd die ook nog eens tal van nadelen teweegbrengt. Het schaadt tuinen en remt de biodiversiteit enorm af. Heel wat insecten, maar ook vogels zijn 'de dupe' van de strijd voor de Buxus. Op onze kwekerij hebben we de Buxus al enige tijd vaarwel gezegd. Puur van't veld koos voor een variant die geen familie is van de Buxus, waardoor deze ook geen last heeft van de Buxusmot. De Ilex crenata of Japanse hulst. Ilex crenata lijkt net op de Buxs, met dat enige verschil dat er tal van voordelen zijn;

+ Geen last van de Buxusmot
+ Steviger dan Buxus, hangt niet door bij sneeuw
+ Kan gesnoeid worden in volle zon
+ Beter bestand tegen droogte

De Japanse Hulst dient wel goed aangeplant te worden en volledig tegenovergesteld dan bij Buxus. Terwijl Buxus eerder een kalkrijke bodem verkiest, doet Ilex crenata dat niet. Een eerder zure bodem van 4 - 4,5 ph is ideaal voor Ilex crenata! Daarom is het belangrijk om bij aanplanting de bodem met voldoende turfmengsel en organische bodemverbeteraar te mengen. 

Natuurlijk is er niet enkel de Japanse Hulst die als vervanger wordt gebruikt voor Buxus. Er zijn tal van mogelijkheden die Buxus kunnen vervangen. Ze lijken er misschien niet meteen op, maar kunnen wel dezelfde functie hebben en bieden bovendien tal van extra's. Zo kunt u taxus, lonicera plaatsen of wat dacht u van een bloeiende haag zoals Photinia, Ilex meserveae blue prince of blue maid? Waarom niet een bloeiende bodembedekker zoals Waldsteinia ternata of een groenblijvende geranium als bodembedekker. Samen kunnen ze een veel grotere toegevoegde waarde bieden dan dat groenblijvende Buxushaagje waarbij u elke maand opnieuw moet controleren of er al dan niet een Buxusmot te vinden is. 

Kies daarom bewust! Bij Puur van't veld selecteerden we een beperkt assortiment die de nadruk legt op biodiversiteit, duurzaamheid en droogteresistentie. 


Onze service, uw voordeel:

+ Deskundig advies
+ Duurzame & kwalitatieve planten
+ Toebehoren, zoals organische meststoffen, aangepaste bodem
+ Rechtstreeks op de kwekerij = een beleving op zich!
+ Goed geprijsd
+ Na het aanplanten kunt u bij ons steeds terecht voor de nodige vragen of tips


Hieronder vindt u tal van mogelijkheden voor een biodiverse tuin. Als vervanging voor uw Buxushaag/vorm of wolk.
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.

10% korting op alle planten bij afhaling op de kwekerij!